POVIJEST ŽUPE
Povijest
5. listopada 1935. početak radova na našoj crkvi, uklonila se ograda, čistilo se zemljište od raznih staklenih predmeta, smeća, dovažalo se drvo za gradnju, dolazila i odlazila kola sa iskopanom zemljom, a dovažalo se: pijesak, šljunak, vapno i drugo potrebno za rad.
Vrijeme našem radu dobro služi, jer su neprestano sunčani dani, što je u ovo godišnje doba dosta često velika rijetkost.
Popis domaćih majstora, koji su sudjelovali na gradnji:

STOŽIR – radiona pokućstva izradila: sva vrata, prozore, prozornice, oltar i propovjedaonicu, te klupe u crkvi

BAJIĆ – limarija, izveo sve limarske poslove na novogradnji, kao: žlebnjarski vod i krovne prozore,

PONDELAK- bravarija, izveo sve bravarske radnje: kvake na vratima, te sva okivanja, a nabavio i uredio bunar u dvorištu,

GRANDUŠEK – zidarija, obavljao ua Johna graditelja najglavniji zidarski posao, a poslije obavlja unutarnje uređenje zidova(u samostanu),

HLUBOCKY – tesarija, obavio i izveo krovnu konstrukciju samostana i kapele, učinio deltoidnu podlogu za heraklitnu stropnu konstrukciju, izgradio drveni toranj i postavio zvono, te u kapelici postavio stube iz suhih odsjedenih hrastovih dasaka za kor. (te daskeje istomu prodao pravoslavni paroh, a bile su određene za miraz njegovoj kćeri, koja ženidba se razbila, pa su daske postale suvišne).

1936.

Polovicom ožujka nastavljaju se zimom prekinuti radovi. Započinje unutarnje uređivanje kapele. Klesarija Tribuson uzela je u posao sve kamenarske radnje, te su odmah izgrađene stube za samostan i kapelu, a u kapeli je po nacrtu o. Osvalda načinjena škropionica.

Braća Skopal stavili su na raspolaganje konja i plug, tako da se odmah izoralo polje uz ogradu za kukuruz i krumpir, dok je od samostana do plota uređen sadionik povrća.

Priznati se mora i velika požrtvovnost Bjelovarčana, koji sa osobitom ljubavi dolaze na naše svibanjske pobožnosti i milostinjom pomažu daljnju izgradnju samostana.

Centralni zid pred samostanom sa željeznom ogradom stajao je 17.000 din. U Zagrebu je u radioni „Chrom“ izvedeno kromiranje 2 lustera, koji vise na luku pred velikim oltarom, prema nacrtu o Osvalda. Stajali su pojedini 1000 (jednu hiljadu).
Ispovjedaonice je, kao i okvire Križnog puta izvršila stolarska radiona Stožir, isto prema skicama o Osvalda Toth.
Isti je koncem augusta 1936 godine dobio dekret od Ministarstva prosvjete da je po potrebi službe premješten u Viroviticu na gimnaziju. To premještenje je zapravo posljedica otvorene borbe vlč. oca za potlačene hrvatske đake, za koje se skupa sa 8 svojih kolega na gimnazijskim sjednicama zalagao, te inače svuda pripadnost narodu iz kojeg je nikao, javno očitovao. To mu je pribavilo, kao i samostanu poštovanje najviših narodnih krugova, a na upravi škole samo šikanacije, istrage Ministarstva i – konačno premještaj.

Crkva je posvetio 13. lipnja 1937. preuzvišeni g. O Rafael Rodić, nadbiskup beogradski. Kod posvete je sudjelovao zbor klerika iz Zagreba.

1945.

19. veljače spustili su se u Ivanovčanima dva američka aviona (bombarder i lovac).
28. VELJAČE 1945. BOMBARDIRALI SU AMERIČKI AVIONI Bjelovar. Za evakuacije Bjelovara u mjesecu travnju (navodno 30. travnja) norali su otići o Lujo i Sebastijan u Zagreb. Svi su, naime, činovnici morali napustiti grad. otišli su posebnim vlakom. Ostao je p. Ferdo sam sa fra Agnelom. Kad su bile borbe za grad, pala je granata pred samostan, upravo pred ulazom u samostan i nanijela je velikuštetu: razbili se mnogi prozori na samostanu i crkvi, oštetila vrata i zid.


priprema_terena.jpgpriprema_terena_2.jpgpriprema_terena_3.jpgpriprema_terena_4.jpgpriprema_terena_5.jpgpriprema_terena_6.jpgpriprema_terena_7.jpgpriprema_terena_8.jpgblagoslov_zvona_2001,.jpgbozic1991.jpgbozic2001.jpgbozicne_jaslice_1941.jpgbozicne_jaslice_1991.jpgBozicu_nasoj_crkvici_1949.-50.jpgbozic_1941.jpgbozic_2001_detalj.jpgBozic_u_nasoj_crkvici_1949.-50.jpgkip_Majke_Bozje_blagoslov_2002..jpgkip_Majke_Bozje_u_zimskom_ugodaju.jpgobnovljena_crkva.jpgposveta_crkve_1_1986.jpgposveta_crkve_2_1986.jpgposveta_crkve_3_1986.jpgResized_DR_RUDOLF_VIMER.jpgResized_O._VENDELIN_VOSNJAK.jpg
Impressum | Statistika