DOGODILO SE...
Treća tri dana Devetnice - 10. - 12. lipanj 2016.

Trodnevnicu pred blagdan sv. Antunu predmolio je i propovijedao fra Anto Barišić iz Petrinje. Prije četiri godine bio je ovdje s nama i vodio je duhovnoj  obnovu na istom mjestu u isto vrijeme. Ponosan je na svoju živu crkvu u Petrinji u kojoj provodi intenzivan duhovni život. Tri puta tjedno imaju klanjanje, poste, dolaze razni duhovnici  sa svojim karizmama da utješe i ohrabre narod. Nemaju sakralne objekte, nema zidova, kaže, bit će i toga. Ništa ne znače prazne crkve, crkvu čini zajednica vjernika, narod.

 

Misli iz propovijedi

Sv. Antun bio je zaljubljenik u Božju Riječ, čitao je, razmišljao o njoj, dopustio da ga ona prožme iznutra. Marija je prva otvorila vrata svoga srca:“…neka mi bude po riječi tvojoj!“ ( Lk 1, 38) i Bog se nastanio u njoj. „… samo reci riječ i ozdravit će duša moja“ (Mt 8, 8). Mi imamo istu milost, slušamo Božju riječ, prilazimo s vjerom, pouzdanjem, primamo je i ozdravljamo. Kroz riječ Isus želi doći k nama, da li je srce otvoreno?  Prorok Jeremija govori da je ljudsko srce podmuklije od svega, jedva popravljivo. Isus nas potiče  da razmišljamo, budemo revni za Riječ da nas ona iznutra mijenja, molimo za Dar Duha Svetoga da nam Riječ očisti srce, da ljubav Božja raste u našim srcima. „ Srce čisto stvori mi, Bože, i duh postojan obnovi u meni“ ( Ps 51, 12).

Na sv. Misi smo, na duhovnoj obnovi, ovo je Božje brdo, nalazimo se u društvu svetoga, u Božjoj blizini, Bog nam progovara preko Riječi, a ljudi su zatvoreni u sebe, mlaki, hladni, nisu dopustili da Riječ uđe u srce, ozdravi rane i boli, da je puno Božje milosti, žara Duha Svetoga, radosti i nove snage. Iz čovjeka s kojim se Bog sjedinio sjaji i izbija svjetlost. Isus nas odgaja za novu pravednost, za život u čistoći i Božjoj milosti, neka se naše srce sjedini s Gospodinom da se ispuni ljubavlju da možemo živjeti jedni s drugima.

Sv. Antun divno je govorio o Bogu,  jezikom je častio Boga, prožet je Duhom Svetim. Do danas njegov jezik je neraspadnut.  I mi smo pozvani svojim jezikom hvaliti Boga, a ne sebe. Koliko govorimo praznih riječi jer je srce prazno, kolike ranjavamo klevetama, ogovaranjima, kolike ubijamo svojim jezikom, svojom riječju. Ušutimo, uđimo u svoju nutrinu da bi čuli Njega koji govori. Odrecimo se suvišnih riječi, blagoslivljajmo. Nutarnja šutnja  je disciplina ušiju srca, bonaca u našoj nutrini, molitva u šutnji i sabranosti, molite dok vam molitva ne postane radost. Kada prestane molitva počinje se sve raspadati, obitelj, zvanja, nema svećenika, nema ljubavi.

Marijo, ne daj da gledamo u valove i tonemo poput Petra, gledajmo u Isusa da možemo hodati po vodi. Klanjajmo se Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, Marija se prva klanjala novorođenčetu, a onda dolaze pastiri i mudraci. Našoj Hrvatskoj trebaju klanjatelji, krunica je spasila našu domovinu od rata, ali rat je i danas, za vlast, za moć, ako volite Lijepu Našu kleknite za one koji upravljaju. Ispočetka izgleda kao da se ništa ne dešava, Isus nas preobražava iznutra,On je mlado sunce s visine koje nas obasjava , Duh Sveti spaja nas s Bogom, ostavljamo sve svoje brige, odlazimo kući zamilovani, klanjanje je neizmjerno vrelo milosti, dešavaju se čudesa.

Ako je duša razdijeljena (kada jezik govori jedno, a srce misli drugo) ne može se ništa od Boga izmoliti. Molimo srcem, kleknimo za zadovoljštinu za uvrede, za obraćenje, molimo da Duh Sveti izlije blagoslov na obitelj, sve prisutne, domovinu i cijeli svijet.

Papa je proglasio ovu godinu Godinu božjeg milosrđa, činimo djela ljubavi, tjelesna i duhovna djela milosrđa da bi doživjeli milosrđe u susretu s Isusom na času smrti. Objavljen je Novi Dnevnik sv. Faustine Kowalske, ako ne vjerujete riječima vjerujte Isusovim djelima. Vjernici svjedoče daje sv. Antun najmilosrdniji svetac, on najprije uslišava, u svecima se nastanilo Božje milosrđe, a Bogu je draže milosrđe nego pravednost.

Budimo milosrdni, otvorimo se Duhu Svetomu da nas natapa kao što zemlju natapa kiša. Zemlja ne može dati ploda bez kiše, a mi ne možemo učiniti ništa bez Duha Svetoga.

Zahvalimo Bogu za sve što imamo, ne žalostimo se zbog onog što nemamo. Započnimo novi život po snazi Duha Svetoga, čuvajmo se farizejskog kvasca da i mi samo izvana pokazujemo pobožnost,  da svima sve oprostimo, da rastemo u ljubavi i sve radimo s ljubavlju.

Nada Bogi

<< Prethodna 1 2 3 4 5 ... 121 122 123 Slijedeća >>

Impressum | Statistika