DOGODILO SE...
Bjelovarski dekanat u Padovi - 18. lipnja 2016.

Tri autobusa hodočasnika Bjelovarskog dekanata krenula je na hodočašće u Padovu u Jubilejskoj Godini  Milosrđa. Prvi autobus vozio je vjernike iz Katedrale sv. Terezije Avilske predvođeni  vlč. Goranom Bužak, drugi autobus iz župe Presvetog Trojstva iz Velikog Trojstva predvođeni župnikom Markom Ocvirek  i treći autobus iz župe sv. Antuna Padovanskog predvođeni župnikom fra Tonijem Vučemilović.

U Padovu smo došli u ranim jutarnjim satima i prvo smo navratili svom zemljaku i svecu pomirenja u Svetište sv. Leopolda. Mogli smo u miru obići oko sarkofaga sa neraspadljivim tijelom sveca, pomoliti se za svoje potrebe. Pogledali smo sobu ispovjedaonicu u kojoj je sv. Leopold prosjedio po 12 sati dnevno i ispovijedao ljude iz svih društvenih slojeva. Mala,zagušljiva prostorija, bez svjetla i zraka, bila je svecu sav njegov život. Malog rasta, slabašnog, jedva čujnog glasa, boležljiv, punih četrdeset godina boravio je u toj prostoriji moleći se pred slikom „Blažene Gospodarice“. Razgledavali smo i ostale sobe u kojima se nalaze mnoge zahvale, zahvalni darovi, kočija i dr.

Zatim smo krenuli ka  najvećem europskom trgu  Prato della Valle uz koji se uzdiže Bazilika sv. Justine, mučenice, zaštitnice Padove. U crkvi se nalaze zemni ostaci sv. Justine, evanđelista Luke, prvog padovanskog biskupa te mnogih drugih mučenika i svetaca. Pored glavnog oltara nalazi se i spomenik posvećen prvoj ženi u povijesti s doktoratom filozofije Lucreziji  Cornaro  Piscopia. Pogledali smo i zdenac mučenika u koji su bacali kršćane u prvom stoljeću, te željezne kaveze i sprave za mučenje ljudi.

Svetište sv. Antuna Padovanskog, zaštitnika Portugala, počelo se graditi godinu dana nakon svečeve smrti koji je u to vrijeme i proglašen svetim. Obišli smo svečev grob, kapelicu Relikvija, ispovijedali se i sreli sa grupom hodočasnika iz župe Kaniška Iva i Tomašica (Garešnički dekanat)  predvođeni vlč. Kristijanom Bogdan te skupinom hodočasnika predvođeni vlč. Dragutinom Goričanec. Radosni što smo se našli, zajedno smo slavili sv. Misu koju je predslavio vlč.Dragutin Goričanec, a propovijedao je vlč. Marko Ocvirek. Suslavili su vlč. Goran Bužak, fra Tonio Vučemilović i vlč. Kristijan Bogdan.

Vlč. Marko u propovijedi opominje nas (i sebe) da smo često puta površni u odnosu prema ljudima u potrebi, imamo svoje pretpostavke, a ne dopuštamo da nam čovjek uđe u srce i dušu, samo ga se želimo riješiti, naša bahatost ne dopušta nam da ga upoznamo i pomognemo. Budimo apostoli Kristovi u svakom trenutku svoga života. Možda smo očekivali više od ovoga hodočašća (organizacija, bolji autobus, komfor) – to je površnost koja nas udaljuje od bitnog, da li smo se ispovijedali, jesmo li srce dali Bogu da nas mijenja, da možemo biti zahvalni. Mnogi nemaju novaca za Padovu, a mi smo imali tu mogućnost da smo na ovom, tako jakom duhovnom mjestu. Patnja s Bogom urodit će velikom radošću, a užitci bez Boga kad-tad urodit će teškom patnjom.

Posjetili smo i mjesto u kojem je sv. Antun preminuo, Arcella, te zadnje odredište Camposampiero gdje je svetac boravio nekoliko tjedana prije svoje smrti. U svetištu se nalazi i sobica viđenja u kojoj je svetac mistično razgovarao s Malim Djetetom Isusom. Od tog Svetišta „Stazom sv. Antuna“ sa šest postaja dolazimo do malene kapelice nazvane „Svetište oraha“ . Na tom mjestu nalazio se veliki orah na kojem je svetac dao izraditi malu kolibu u kojoj je boravio i propovijedao seljanima i svima koji su ga željeni slušati. Nakon kratkog predaha i zakuske krenuli smo kući.

U tako malo vremena nismo upili sve što smo željeli pa su vjernici izrazili želju da bi najradije ostali još tjedan dana. Umalo da im se želja nije ispunila. Zaustavila nas je nimalo ljubazna talijanska policija i gotovo vratila u Padovu. Osjetili smo posljedice huliganstva na utakmici naših sa Češkom na Europskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj. Kao nevine žrtve, otkupili smo izlaz iz Padove i krenuli bez zaustavljanja u Lijepu Našu. Opet smo radosni, teške kušnje imaju velike duhovne plodove i vode ka posvećenju.

Nada Bogi

<< Prethodna 1 2 3 4 5 ... 121 122 123 Slijedeća >>

Impressum | Statistika