DOGODILO SE...
Hodočašće u Ludbred, 3. rujna 2016.

Dva autobusa puna hodočasnika vođenih gvardijanom fra Tonijem Vučemilović u ranim jutarnjim satima krenula su put Ludbrega u ovoj Jubilarnoj godini Božjeg milosrđa  da prolazeći kroz Sveta Vrata u svetištu Predragocjene Krvi Kristove, ispovijedajući se i sudjelovanjem na sv. Misi  isprose oprost za vremenite kazne za sebe ili duše u čistilištu. Ponaosob, svatko se moli i za svoje nakane, za one koji su im srcu dragi, za svoju domovinu i cijeli svijet. Ovo Svetište ima svoju osobnost, ovdje je Gospodin naš Isus Krist potvrdio istinu da je zaista nazočan pod prilikama blagoslovljenog kruha i vina. Ludbreško proštenišće poznato je po zavjetu Hrvatskog Sabora da će u Ludbregu sagraditi kapelu u čast Predragocjenoj Krvi Kristovoj. Zavjet je učinjen 15.12. 1739. kada je sedam mjeseci harala epidemija kuge i ugasila mnoga hrvatska ognjišta i domove.

U Svetištu mogli smo doživjeti susret s Isusom na Sv. Misi na slovenskom i mađarskom jeziku koju  su predslavili  preč. Ištvan Marton i mons. Franc Režonja i na središnjem slavlju na hodočasničkoj sv. Misi u 11 sati koju je predslavio mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, a suslavili su brojni svećenici iz Zagrebačke nadbiskupije, Sisačke biskupije, Zadarske, Varaždinske, Bjelovarsko-križevačke biskupije i dr. U Svetištu pozdravio nas je župnik i čuvar svetišta mons. Josip Đurkan koji nam je u ovim teškim vremenima poremećenih međuljudskih odnosa  i vrednota u kojima jedni drugima postajemo stranci, a sigurnost tražimo u materijalnim stvarima, ponudio rješenje i pobjedu u Križu Isusa Krista. Pobjeda nije u nadmoći nad drugima, upiranje prstom, etiketiranjem već u ljubavi koja zna oprostiti. To nije poniženje već donosi radost. Pozdravio nas je i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić. Do Svetišta hodali smo u velikoj Procesiji od župne crkve noseći Presveto ulicama Ludbrega, pjevajući pjesme na čast Krvi Kristove i svojim koracima častili smo Kristove korake do Kalvarije zahvaljujući mu za žrtvu kojom nas je otkupio.

U propovijedi biskup J. Mrzljak pozvao nas na pomirenje u ovoj Godini Božjeg milosrđa, da bolje upoznamo Boga u kojeg vjerujemo, da prihvatimo ispruženu ruku spasa. Unatoč velikom napretku tehnologije, znanosti, medicine mnogi ljudi žive u bijedi, na rubu egzistencije, boluju od neizlječivih bolesti. Napreduje li čovjek u istini i poštenju? Da li je današnji čovjek bolji čovjek? Uskoro su izbori, o našem glasovanju ovisi budućnost domovine, da li ćemo glasati za one koji se zalažu za temeljne vrijednosti društva?

Nalazimo se u vremenima kada hara zlo - kuga ovoga doba: nezaposlenost, bijeda, bolesti, iseljavanje, migracije, križ mržnje, križ razdora, križ laži,a osjećamo se tako nemoćni.

Nakon sv. Mise sudjelovali smo na Euharistijskom klanjanju na nakanu da Gospodin učvrsti hrvatske katoličke obitelji i za nova duhovna zvanja u našem narodu. Zatim smo molili Križni put, a nakon blagoslova s Presvetim krenuli smo kućama.

Osnaženog duha razmišljamo kako bi zavjetovali našu domovinu u ovo vrijeme da je spasimo, da li nam treba jedan sv. Antun da se obračuna s bezbošcima, ili nam treba sv. Ivana Orleanska  da otjera neprijatelje, ili bi bilo dovoljno da se svatko od nas ispovijeda, odrekne grijeha i blagujući Presveto Tijelo i Krv obračuna na osobnim neprijateljima našeg spasenja?

Zagovor Presvete Krvi Kristove i Blažene Djevice Marije neka nas očuva od svakoga zla.

Nada Bogi

<< Prethodna 1 2 3 4 5 ... 121 122 123 Slijedeća >>

Impressum | Statistika